Nu am fost unul dintre doctorii care l-au tratat pe patriarhul Teoctist, insa moartea lui mi se pare suspecta. Nu din punct de vedere legal, e clar ca moartea a survenit din cauza unor complicatii post-operatorii, ci din punct de vedere moral si deontologic.
Am avut si am multi pacienti de 90 de ani si chiar mai batrani si toti au probleme mai mici sau mai mari din cauza hipertrofiei benigne de prostata (adenom de prostata). Foarte multi dintre ei au si insuficienta cardiaca si fibrilatie atriala sau alte aritmii, exact ca si patriarhul Teoctist.
Un numar infim sint trimisi la urolog pentru o interventie chirurgicala, tocmai din cauza comorbiditatilor si a riscului extrem de mare de complicatii. Exista foarte multe alte posibile interventii neinvazive pentru ca acesti pacienti sa aiba o viata buna, iar chirurgia este rezervata celor fara probleme medicale majore. Chiar si atunci cind consideri ca un pacient de 90 de ani e sanatos si in forma suficient de buna cit sa suporte o operatie, ai datoria sa fii sigur ca ai verificat totul si, mai ales, trebuie sa te consulti cu un cardiolog sau macar cu un internist pentru a scadea la minimum probabilitatea unor complicatii. Aceasta este o operatie electiva si nu de urgenta!
N-am de unde sa stiu cum au decurs cu adevarat lucrurile, poate ca o echipa bine formata a lucrat la acest caz si totul a fost facut ca la carte, insa mi s-a intimplat si mie de nenumarate ori sa mi se spuna "Eu asa nu mai pot sa traiesc, trebuie sa facem ceva!" si totusi am reusit sa fiu obiectiva cu pacientii mei si sa-i fac si pe ei sa judece la rece cum e mai bine sa procedeze. Sint convinsa ca patriarhului Teoctist nu i s-a dat nici macar o brosura prin care sa fie informat la ce sa se astepte, care sint elementele pro si contra sau alternativele.
Si iata cum a murit prea devreme inca un om si, asa cum cred eu, nenatural.
Si bineinteles pe certificatul de deces cauza mortii trebuie sa fie "stop cardio-respirator", dar despre asta mai tirziu.
marți, 31 iulie 2007
Abonați-vă la:
Postări (Atom)