miercuri, 12 septembrie 2007

Sanatatea populatiei

As putea spune ca inteleg campania pornita de ministrul Sanatatii in legatura cu evaluarea starii de sanatate a populatiei. Si nu vreau sa o comentez.

Insa nu inteleg de ce nu am auzit niciodata la televizor care sint testele de screening obligatorii (intr-o lume moderna/civilizata/avansata). Pun pariu ca cei mai multi medici din Romania habar n-au ca fiecare femeie trebuie sa-si faca o mamografie anual, incepind de la virsta de 40 de ani, sau ca, incepind de la virsta de 50 de ani, fiecare om trebuie sa faca o colonoscopie (frecventa aici difera mai mult, in functie de caz), ca sa nu mai vorbesc de examenul Papanicolau care este obligatoriu in fiecare an, mai ales la femeile tinere. E adevarat, toate aceste teste costa foarte mult, dar s-a dovedit ca ele pot cu adevarat sa imbunatateasca starea de sanatate a populatiei, prin prevenirea unor cancere sau depistarea lor precoce cind sansele de tratament si de supravietuire sint foarte bune.

Mai mult, as minti daca nu as recunoaste ca sint de-a dreptul revoltata cind vad la televizor un medic, reprezentant al Ministerului Sanatatii si resposabil cu implementarea programului amintit mai sus, care sustine sus si tare ca o femeie are nevoie de testul Papanicolau, mai ales cind a trecut de o anumita virsta si anume vreo 60-65 de ani.

Pai daca cei care trebuie sa imparta banii, asa incit noi sa fim mai sanatosi si sa traim mai mult si mai bine, nu au nici cea mai vaga idee despre ce inseamna screening, atunci de ce sa ma mai mir ca sanatatea populatiei in Romania este atit de jalnica!

De un singur lucru imi pare rau atunci cind ma gindesc ca practic medicina in Statele Unite: de ce nu pot sa-i aduc si pe cei dragi aici, numai pentru a beneficia si ei de ce stiu, de ce am si de ce fac eu! Poate ca sint egoista, dar eu vreau ca parintii mei si toti cei dragi mie sa traiasca atit de mult cit s-a pomenit pe lumea asta!

P.S.: Tocmai citesc intr-un ziar ca incepind cu anul viitor, testul Papanicolau va fi totusi introdus pe lista testelor gratuite pentru evaluarea sanatatii populatiei. Cu atit mai bine! In sfirsit o veste buna!

2 comentarii:

Marin Anton spunea...

Dragă Dr.O,
Există un aspect în articolul tău care nu ţine neapărat de ştiinţa medicală, aşa că, precum orice bun român, îmi dau şi eu cu părerea. Spui că eşti revoltată de afirmaţiile aiuristice pe care "un medic, reprezentant al Ministerului Sănătăţii şi responsabil cu implementarea programului" le face. Aş îndrăzni să-ţi spun că asta nu-i nicio noutate. Dimpotrivă, faptul se înscrie în cel mai banal firesc cu care cotidianul dîmboviţean ne-a obişnuit. Să încercăm un oarecare exerciţiu de dialectică.
Păi, cum crezi că a ajuns domnul în cauză în respectiva funcţie? Îţi imaginezi că o fi vreun expert în problema? Fii convinsă că nu! Dacă omul ar fi fost vreun pasionat dedicat profesiei, specializat în chestiunea respectivă, el nu s-ar fi aflat în niciun caz în staff-ul ministerului. Îţi spun un "mare" secret: toţi înalţii funcţionari guvernamentali sînt numiţi pe criterii politice. Şi, desigur, schimbaţi din aceleaşi cauze. Nu onestitatea şi prestigiul profesional îi propulsează în acele locuri, ci apartenenţala o anumită gaşcă, numită pompos curent politic. Uită-te la specificul firmelor deţinute de ministrul actual al Sănătăţii sau de soţia şi amicii lui de familie şi ai să înţelegi mult mai clar criteriile de funcţionare ale instituţiei. Cele reale şi active, nu cele puse în faţă drept paravan şi care se clintesc într-o lentoare nesfîrşită. Tu eşti revoltată. Perfect de acord. Eu însă, trecînd dincolo de lehamite, pot să găsesc şi o pricină de amuzament. Toţi aceşti indivizi care învîrt sume uriaşe de bani şi mestecă vorbe de tipul celor care îi scot din minţi pe specialişti au la bază matricea arhetipală a lui Agamiţă Dandanache. Nu crezi? Atunci poftim!
Ei toţi vin de undeva de la Centru. Sînt numiţi de către cineva, persoană importantă, mă înţelegi! Nu acced în posturi ca toţi proştii, prin concursuri (la Caragiale alegeri), decît dacă sînt măsluite în prealabil. Se trag dintr-o famiglia importantă, cu origini de la 1848 (înainte de '89, adicătelea), nu-s fitecine. Sînt zevzeci, lipsiţi de prinţipuri, aroganţi, dar au întotdeauna cu ei un fel de poliţă de asigurare de genul unei scrisori pierdute.
Aşa că, să mă ierţi, dar avînd în vedere mecanismul prin care sînt produşi, cum ai vrea să fie? Sînt orice vrei tu, dar numai specialişti şi oameni animaţi de bune intenţii, nu. Iar rezultatele şi apariţiile lor revoltătoare sînt în consecinţă.
Şi încă o chestiune.
România funcţionează după o lege nescrisă însă care se aplică fără derogare: cu cît te afli mai sus pe scara socială, cu atît eşti mai lipsit de orice responsabilitpăţi. Din cauza există acarul Păun.

Anonim spunea...

Ceea ce se intimpla la nivel inalt nu coincide cu ceea ce se intampla in teritoriu. Vorbesc aici despre cazul meu, de simplu pacient care nu am avut niciodata probleme grave de sanatate. Doctorii la care am fost, e adevarat nu mi-au spus nimic despre aceste teste, comic am aflat de testul papanicolau din Cosmopolitan, dar mi le-au facut in momentul in care le-am cerut si mi-au dat si explicatii. De obicei, lumea merge la doctor cind e bolnava, eu mai merg si pentru control si cind mergi numai pentru un control nu esti un caz de care sa se ocupe prea mult, sunt alte prioritati, oameni cu adevarat bolnavi nu ca mine care vin doar pentru control:). Uneori sunt privita ciudat, ce caut acolo daca nu am nimic? Deci, cam asta este situatia, doctorii sunt preocupati mai mult de tratarea bolilor decit de prevenirea lor in Romania.