luni, 10 septembrie 2007

Cerificatul de deces

Am ramas datoare cu niste ginduri pe care le promiteam la inceputul acestui blog.


Sint de-a dreptul revoltata de fiecare data cind aud o stire care precizeaza cauza mortii unui om ca fiind "stop cardio-respirator". Banuiesc ca sursele acestor stiri sint diferiti medici, ei fiind singurii care au pregatirea sa determine cauza mortii si dreptul si indatorirea sa semneze un certificat de deces. Cred ca i se face parul maciuca profesorului Dermengiu de fiecare data cind aude asa ceva. El a fost cel care m-a invatat pe mine, pe vremea cind era doar asistent, ca nu este acceptabil sa scrii asa ceva pe un certificat de deces, ca te faci de ris ca medic, ca este neprofesionist. Si nu fara argumente clare. Orice om pe lumea asta moare prin stop cardio-respirator. Cauza mortii este de fapt cauza stopului cardio-respirator. Iar asta se invata in anul 5 de facultate.


Si nu spune nimeni ca trebuie sa fie 100% dovedita stiintific, cu probe incontestabile, acea cauza a mortii. Medicul este si un detectiv. Dar de fiecare data cind isi exprima un punct de vedere trebuie s-o faca cit mai argumentat stiintific, "a very educated guess" cum spun americanii. Si, daca nu stiati, un medic poate sa si schimbe cauza de deces pe un certificat, daca el crede de cuviinta, atunci cind are mai multe informatii pertinente.


E foarte usor sa scrii pe un certificat de deces - stop cardio-respirator si mult mai greu sa analizezi putin cazul, sa obtii toate informatiile necesare, sa judeci care este, cel mai probabil, cauza mortii si sa-ti pui semnatura pe ceva pentru care poti fi tras la raspundere. Altfel, cine poate contesta ca un om a murit prin stop cardio-respirator? - absolut nimeni!



Sa nu credeti ca americanii nu au avut si ei aceasta problema! S-au luptat si ei cu medicii care luau mereu doar calea mai usoara. Si solutia a fost urmatoarea: pe certificatul de deces nu numai ca exista cel putin 6 puncte pentru diferite conditii si evenimente care in succesiune sau nu duc la decesul pacientului, dar este foarte clar specificat (chiar sub rubrica respectiva) ca medicul nu poate folosi cuvintele "stop cardio-respirator". Eu cred ca asta ar fi o solutie si pentru sistemul romanesc si poate cineva acolo o sa auda sugestia mea.


E vorba de responsibilitatea pe care o ai ca medic cind iti pui semnatura pe orice foaie de hirtie! Asa ceva in Romania (inca) nu exista. Dar, lasa, ca la noi exista parafe!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Good day to you all,

Sincer sa fiu as elimina complet aceasta rubrica. Chiar si in state cred ca se merge cu un pas inapoi, in fond daca tot scotocesti adanc dupa cauza mortii nu cred ca ajungi la un rezultat. De exemplu, daca cineva vine cu ciroza si ficatul cedeaza complet, moartea producandu-se prin toxifierea organismului ce mai scrii la cauza? Ciroza? OK, dar asta cum a facut-o? Ca a baut prea mult, ca nu a avut o alimentatie corespunzatoare? Etc. Cred ca am fost destul de explicit.

Bun, acum daca cineva decedeaza la medic, pe masa de operatie , ce sa fie scris? Ca organismul nu a suportat socul interventiei?

E cam greu cu asta, nu credeti. Mai bine se completeaza in fisa o descriere. Din pacate, pe la noi nu prea se tine o fisa cu istoricul pacientului. Se tine o fitzuica la spital, care in cazuri controversate si cu spagi mari poate chiar sa dispara.

Dr.O spunea...

Din multe puncte de vedere, printre care si cel stiintific/profesional, nu putem elimina tocmai rubrica referitoare la cauza mortii dintr-un certificat de deces. Decesul poate fi constatat de aproape oricine, insa doar un medic are responsabilitatea sa semneze un certificat de deces. Asta nu inseamna ca fiecare pacient care moare are nevoie de o autopsie pentru a descoperi cit mai exact care a fost cauza mortii. Chiar si dupa o autopsie, rezultatul este de multe ori tot aproximativ, tot "an educated guess", cum am mai spus. Ca medic, trebuie sa stii cind sa te opresti cu "scotocitul", ca sa folosesc termenul dumneavoastra. Daca un pacient moare din cauza complicatiilor cirozei, atunci cauza de deces este acea complicatie, precedata de diagnosticul de ciroza si, daca este cazul, de alcoolism (sper ca stiti ca si alcoolismul este o boala/diagnostic). Bineinteles ca datele dintr-un certificat de deces ar trebui sa fie sustinute de datele dintr-o fisa medicala cit mai completa. E adevarat, nu e lucru usor sa completezi un certificat de deces, cel putin aici in America, dar nici nu putem scrie ca un om a murit pentru ca s-a nascut! Pentru ca in final asta e cauza primordiala a mortii! Insa ca medic nu fac filosofie, ci, mai intii de toate, stiinta!